14 Mart 2015 Cumartesi

KAHVE HAKKINDA

Madem bloglamaya başladık devam edelim.

Bu sefer ne zamandır yazmak istediğim ama ertelediğim kahve ile ilgili bir yazı yazmak istedim. Hem cihazlar hem kullanımları ile ilgili kısa kısa notlar paylaşmak istiyorum.

Öncelikle fotoğraflar profesyonel çekim değil. Onun için kusura bakmayın. Elimdeki cihazların kimisi iş yerinde kimisi evde... Olabildiğince özenli çekmeye çalıştım.

Oldum olası ritüeli olan şeyler ilgimi çeker, kahvede bunlardan biri. "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı" olması bence uzun uzun ritüeli olmasından...Tabi bu bahsettiğimiz olaylar belki 50-60 yıl öncesinden...Başlangıçta çiğde olsa kahve çekirdeğinin olması lazım...

Eskilerden bir şekerlik-kahvelik




Bu bile başlı başına sıkıntı. Fakirin evinde nerde kahve? Ekmek yok ki kahve olsun! Hadi diyelim gittiğiniz yerde kahve vardı önce ateş yakılacak, kahve kavrulacak

Yine eskilerden bir tava



sonra soğutulacak (resimdeki bir soğudanlık, alttaki resimde bir tarafının delik olduğuna dikkat ediniz, soğuyan kahve buradan değirmene konulur. Ahşaptır ve işlemeleri çok güzeldir. 40-50 yıllık, antika)



 daha sonra öğütülecek,


sonra bakır cezvede ağır ağır pişirilecek.


Bu kahveyi içmek için en az 2 saat bekleyeceksin. Böyle olunca bir fincan kahveyi unutmazsın tabii:))

Biz günümüze gelelim. İlk başlarda instant kahve denilen kahveleri içtim, sonra bir gün arkadaşlarımdan biri filtre kahveyi önerdi ve kahve konusunda ilk kırılma noktasını yaşadım. O günden beri -ki bu yaklaşık 10 yıldan fazla bir zamanı kapsıyor- bir ya da iki kere instant kahve içtim.

Filtre kahveyi çok sevince önce makinasını aldım işyerine. Severin marka büyük bir makine ve 1/4 lük filtre kağıdı kullanılıyor içinde.



Epeyce bir süre bununla idare ettim daha sonra çekirdekten çekmenin daha güzel olduğunu keşfettim, Tchibo'dan öğütme makinesi aldım.


Bu makinenin diğerlerine göre avantajı fotoğrafa dikkatli baktığınızda da göreceğiniz üzere üzerinde 1'den 10'a kadar rakamlar var. Kahveyi istediğiniz incelikte veya kalınlıkta çekebiliyorsunuz. Bu açıdan diğer toz hale getiren makinalara göre çok üstün. Ben 145 TL 'ye almıştım zamanında. Çok memnunum. O günden beri %90 çekirdek alıyorum ve dilediğim miktarda kendim öğütüyorum. Bu sayede kahvenin aroması daha nefis oluyor. İster filtre kahve için ister espresso için...

Çekirdek kahve olarak da yine Tchibo'nun "Guatemale Grande" adındaki kahvesi filtre kahve yapacaksam bana aşırı hitap ediyor. İçimi yumuşak tadı dolgun. Bu tarz kahve severlere mutlaka tavsiye ederim.

Daha sonra espressoyu keşfettim. Kafelere gittiğim zaman içmeye başladım ve ucuz bir makine bakmaya başladım. O aralar (2010) Beko, İtalyan Gaggia S.p.A. firmasına bir espresso makinesi yaptırmışdı bende ekonomik fiyata buldum ve aldım.

Tek veya iki kişilik espresso hazırlayabildiğiniz bir cihaz bu hatta yanında süt köpürtücüsüde var. Çok sık kullanmamakla beraber bir kere ufak bir arıza yaptı onun haricinde sorunsuz çalışıyor. Ben 2010'da 150 TL'ye almıştım ama şu an piyasada satılmıyor diye biliyorum. 2-3 günde bir espresso içiyorum onunla. 

Sonra evdede kahve konusunda sıkıntılar yaşamaya başladım, daha küçük bir filtre makinesi aldım. 


Migros'un kendisine yaptırdığı Touch me markasını eve aldım. Aldığım zaman iyi bir indirime rastladım ve %50 indirimle 30 TL'ye aldım. Bu diğerine göre daha küçük filtre kullanıyor. 1/2 lik olandan ama o filtre kağıdını bulmak çok kolay değil. Onun için 1/4'lükten kesiyorum ya da bulamazsam kendinden filtreli olduğu için hiç filtre kullanmıyorum.

Eşim kahve konusunda benim kadar meraklı değil bir de midesi çok hassas. Bazen filtre içince O'nu rahatsız ediyor. Çözüm olarak Türk Kahvesi makinesi aldık. Çokda memnun kaldık. Arçelik bu konuda bence bir devrim yaptı. 


Çift hazneli olan makine tek olana göre avantajı suyunu kendisi alması. teklide suyuda cezveye siz koyuyorsunuz. Bu makinaların genel sıkıntısı özellikle sol taraftaki cezveye sağa göre daha az su çekmesi. Bariz şekilde sol tarafı kahvesi az oluyor. Ama yaptığı kahve bence hem aynı kalitede ve köpüklü. 

Daha sonraları filtre kahveyi kongrelerde gittiğimiz otellerde ya da yolculuk esnasında içemediğimi fark ettim. Bunun için arayışa girdim ve Aero Press'i keşfettim. Bu aslında mantık olarak büyük bir şırınga. İstediğiniz ölçekte kahveyi koyuyorsunuz daha sonra kaynar su ekliyorsunuz, 20 saniye kadar karıştırıp piston yardımıyla filtreden bardağa süzüyorsunuz. Çok pratik. Otelde ve yolculukta acayip işe yarıyor. Yaptığı kahveyide çok beğeniyorum. Bazen uzun zaman yolculuğa çıkmadıysam ya da kongrelere gitmediysem işyerinde ya da evde de yapıyorum. 

Aero Press Türkiyede'de satılıyor. Mira Kahve ithalatçısı. 107 TL.

Aşağıda parçaları çektim. Soldan sağa filteler, filtre tutacağı, alt parça (filtre tutacağı ile birleşiyor), üst parça, üst parça içinde ölçü kaşığı, karıştırıcı ve bardağa süzmek için yardımcı aparat.


Bir adet filtre, filtre tutacağı içine konulup alt parça ile birleştiriliyor. 






 Ölçü kaşığı ile yapılmak istenen kadar kahve içine dolduruluyor.


Daha sonra bardak aparatını takıp üzerine kaynar su ekliyorsunuz ve 20 saniye kadar karıştırıyorsunuz. Bu esnada hafif hafif kendiliğinden süzülme başlıyor.


En son aşamada sıkma/itme aparatı ile kalan suyu alt bardağa sıkarak suyu kahveden ayırıyorsunuz.


Filtre ve espressodan sonra daha farklı kahveler ilginizi çekmeye başlayabilir. Bende latte vb kahveleri tatmaya başladım. aslında olay hep aynı 1 ya da 2 ölçü espresso üzerine süt köpüğü, sıcak su ya da sıcak süt koymakla ilgili bir olay... Temelde özne hep espresso.


(http://www.coffeenate.com/ adresinden alınmıştır)

Afiş bu konuda size daha faydalı olur diye düşünüyorum ve başka bir makinaya geçiyorum.

Tchibo Latte. Markanın son makinası. Bir önceki yazımda bahsetmiştim, makinayı Almanyadan aldım. En sevdiğim yanı sütü kendi otomatik köpürtmesi. Yani siz yandaki kol ile sütü köpürtecem diye uğraşmıyorsunuz. Dilerseniz sadece süt için dilerseniz latte için, dilerseniz sütü köpürtün üzerine espresso veya kafe cream ekleyin, keyif size kalmış. Süt haznesi kolayca ayrılıyor ve buzdolabında saklanabiliyor. tabi bu tip makinalarda üretici firmaya bağlısınız. Onun ürettiği kapsülleri kullanmak durumundasınız. Başka kapsül kullanamazsınız. Hanım çok sevdiğinden bu evde.




Ben bunu çok sevdiğimden aynısı olmasa da sütü eksik olan modelini işyerime aldım. ondanda çok memnunum.


Son tanıtacağım kahve cihazı ise Bialetti marka filtre kahve makinesi. Bu cihaz diğerlerinden değişik. 3 parçadan oluşuyor. Su konulan alt parça, kahve konulan kısım ve pişen kahvenin biriktiği/alındığı kısım. Önce alt kısma bellik miktar su konuluyor daha sonra resimde ortada olan parçaya bir ölçü kahve konuluyor. orta kısım ilk parçanın içine yerleştiriliyor sonra üst parça alt kısma vidalanıyor!






Son şekli alttaki gibi olacak. Daha sonra ateşin üzerine yerleştiriliyor. Genelde 2-2,5 dakikada türkçe tabirle foşlama gibi bir olayla alttaki su buharlaşıp ortadaki kahvenin üzerinden geçip yukarıdaki kısımda yoğunlaşıyor. O anda hemen ocaktan alınıp fincana dökülmesi gerekiyor. Ayrıca fazla bekletmeden temizlenmeli. Aletin tamamına yakını aluminyum, bu sebeple artıklar leke yapabiliyor.


Son olarak kahve çeşitleri: Ben filtre kahvede Guatemale Grande seviyorum, Almanya da çok fazla kahve çeşidi var ve bunların bir kısmını denedim:


hiçbiri Guatemaleyi tutmadı. Bir ara İtalyadan aldığım Lavazza çok iyiydi. Birde en son aldığım Vivace marka var ki onun'da tadını beğendim.


Beğeni sıram:

1) Filtre

2) Aero Press

3) Tchibo/lar

4) Türk Kahvesi (aslında bu ayrı bir kategori olmalı çünkü tüm diğer kahveler telveden ayrılırken türk kahvesinde telvesi içinde kalıyor)

5) Bialetti


İşyerindekiler:

Büyük filtre makinası

Öğütücü

Beko espresoo makinası

Tchibo 

Evdekiler:

Küçük fitre makinası

Bialetti

Tchibo cafissimo latte

Türk kahvesi













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder